Není nad to upéct si křupavé a voňavé domácí pečivo. Hodí se skvěle ke snídani, stejně jako příloha k polévce nebo jen tak jako malá čerstvá svačinka. Máme pro vás recept na klasické housky z pšeničné mouky a droždí, které zvládne upéct i začátečník.
Suroviny na kvásek:
- 80 g hladké mouky (ideálně co nejjemněji mletá mouka speciálně na kynuté pečivo)
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru krystal
- ½ kostky droždí
Ostatní suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- Sůl
- Hrubozrnná sůl, kmín nebo mák na posyp
Postup přípravy housek
Všechny suroviny na „kvásek“ dejte do malé misky nebo hrnku a nechte ho vzejít (trvá to asi 15 minut v teplejším prostředí). Připravený kvásek poznáte tak, že zvětší svůj objem a je plný bublin.
Poté v robotu nebo ve velké míse smíchejte všechny ostatní suroviny, přidejte vzešlý kvásek a uhněťte hladké těsto. Že je hotové, poznáte tak, že neulpívá na stěnách mísy, nelepí se a je hladké na povrchu. Robotu to zabere cca 10 minut, při ručním hnětení tomu dejte alespoň 15 minut.
Hladké těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté si připravte vál nebo pracovní desku a pomoučené těsto rozdělte na stejně velkých 12 dílů. Tvarujte housky buď jako copánek ze 3 pramenů nebo jako kulaté bulky, které uprostřed nařízněte křížkem.
Vytvarované housky vyskládejte na plech, posypte solí, mákem nebo kmínem a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím rozpalte troubu na 180 stupňů. Pokud chcete mít housky lesklé, těsně před vložením do trouby je potřete rozšlehaným žloutkem s vodou.
Housky pečte přibližně 20 minut v závislosti na výkonu vaší trouby.
Dobrou chuť!