Mazanec můžete péct kdykoliv, nemusí to být jenom na Vánoce nebo Velikonoce.

Mazanec recept : 

Mazanec
  • 400 g polohrubé mouky
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozinek (po dobu kynutí naložte do rumu)
  • 180 ml mléka
  • 2 vajíčka (1 vajíčko do těsta a 1 vajíčko na pomazání před pečením)
  • 1 sáček sušeného droždí (použila jsem sáček se 7 g droždí)
  • 50 g oloupaných mandlí (lupínky na ozdobení)

 

Postup přípravy domácího mazance:

  • Jedno vajíčko rozšleháme v misce s moučkovým cukrem a roztopeným máslem. Do misky přidáme mouku, sušené droždí  a vlažné mléko. Vypracujeme těsto, tak aby bylo tužší (pokud je potřeba přidáme ještě cca 50 g polohrubé mouky).
  • Těsto ještě v misce lehce poprášíme moukou, misku přikryjeme a necháme cca 1 hodinu kynout.
  • Do nakynutého těsta přidáme rozinky (nejlepší jsou naložené v rumu) a těsto můžeme rozdělit na dva menší mazance, které položíme na plech (na pečící papír). Zakryjeme útěrkou a necháme opět 1 hodinu kynout.
  • Mazance můžeme před vložením do trouby naříznou do křížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme mandlemi.
  • Mazance vložíme do předem vyhřáté trouby na 190°C na 5 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme do zlatova zhruba dalších 25 minut.
  • Hotový mazanec vyzkoušíme špejlí – pokud se těsto letí, nechejte mazance ještě dopéct.

 

Mazanec je nejlepší s máslem a domácími povidly.