Mazanec můžete péct kdykoliv, nemusí to být jenom na Vánoce nebo Velikonoce.
Mazanec recept :
- 400 g polohrubé mouky
- 120 g rozpuštěného másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g rozinek (po dobu kynutí naložte do rumu)
- 180 ml mléka
- 2 vajíčka (1 vajíčko do těsta a 1 vajíčko na pomazání před pečením)
- 1 sáček sušeného droždí (použila jsem sáček se 7 g droždí)
- 50 g oloupaných mandlí (lupínky na ozdobení)
Postup přípravy domácího mazance:
- Jedno vajíčko rozšleháme v misce s moučkovým cukrem a roztopeným máslem. Do misky přidáme mouku, sušené droždí a vlažné mléko. Vypracujeme těsto, tak aby bylo tužší (pokud je potřeba přidáme ještě cca 50 g polohrubé mouky).
- Těsto ještě v misce lehce poprášíme moukou, misku přikryjeme a necháme cca 1 hodinu kynout.
- Do nakynutého těsta přidáme rozinky (nejlepší jsou naložené v rumu) a těsto můžeme rozdělit na dva menší mazance, které položíme na plech (na pečící papír). Zakryjeme útěrkou a necháme opět 1 hodinu kynout.
- Mazance můžeme před vložením do trouby naříznou do křížku, potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme mandlemi.
- Mazance vložíme do předem vyhřáté trouby na 190°C na 5 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme do zlatova zhruba dalších 25 minut.
- Hotový mazanec vyzkoušíme špejlí – pokud se těsto letí, nechejte mazance ještě dopéct.
Mazanec je nejlepší s máslem a domácími povidly.