Tento recept si určitě zapište, protože pokud tyto domácí povidla jednou vyzkoušíte, už nebudete dělat jiné 🙂

Švestková povidla recept na jednu dávku (většinou dělám rovnou ze 3-4 dávek):

domaci_povidla
  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 50 dkg cukru moučka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 ks hodně roztlučených hřebíčků
  • 4 polévkové lžíce rumu

Postup přípravy domácích povidel:

Švestky si nejdříve vypeckujte, dejte na vyšší plech a polijte octem. Vyhřejte si troubu na 250°C . Švestky polité octem vložte do vyhřáté trouby a nechejte 25 minut péct. POZOR švestky nemíchejte. Po 25 minutách pečení posypejte švestky 25 dkg cukru a dále nechte ještě 15 minut péct (opět ani s cukrem nemíchat). Po 15 minutách dosypte zbývající druhou půlku cukru a nechejte ještě péct posledních 15 minut. Po upečení si švestky přelijte do hlubší nádoby a přidejte skořici, rozdrcený hřebíček a rum.

Hotová švestková povidla si nalijte do vyčištěných nachystaných skleniček a zavíčkujte. Víčko skleničky si ještě také vždy zakápnu kapkou rumu a nikdy se mi povidla nezkazila, je ale pravda, že u nás dlouho nevydrží protože jsou prostě výborné! Skleničky po zavíčkování ještě otočím na pár minut dnem vzhůru (prý je to lepší pro pevnější zavíčkování). Je pravdou, že u nás nikdy dlouho nevydrží 🙂

Tyto domácí švestková povidla máme nejraději na pečivu, palačinkách nebo v bílém jogurtu. Děti jsou ale schopné sníst i celou skleničku jen tak bez ničeho 🙂 Tak ať se povedou, dobrou chuť!

Tyto domácí švestkové povidla jsou sice řidší než povidla z obchodu, ale ta chuť je opravdu nesrovnatelná.

Zdroj obrázků: www.pixabay.com